Μια πιλοτική δράση του προγράμματος “Ελλάδα Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού” του Ταμιείου Θράκης
Πώς το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και πως το άπειρο μπαίνει στο πεπερασμένο. Δηλαδή πώς οι ανθρώπινες καρδιές μπορούν αληθινά να συναντηθούν, στον τόπο όπου παράγεται το όντως νέο, στον τόπο της πόλης των ονομάτων και όχι του απρόσωπου και άμορφου καταναλωτισμού ύλης, ενέργειας και πληροφορίας. Δηλαδή πώς οι ανθρώπινες καρδιές μπορούν να γνωριστούν στην περιοχή της απεριόριστης συνάντησης όπου το ανθρώπινο περιεχόμενο καθίσταται ουσιώδες και πρωταρχικό πέραν κάθε ιδεολογικής νοσηρότητας.
Κάθε νοσηρότητα και περιορισμός που αποξενώνουν το “ανθρώπινο” και το εγκλείουν στα στενά όρια έθνους, ράτσας, φυλής, θρησκείας, ή σε όποια άλλα όρια που φθείρουν και αναιρούν την ανθρώπινη ουσία. Αν σήμερα όλα συνεργούν στην εξωτερική “ενοποίηση” όλων των λαών και των φυλών της γης σε μια παγκόσμια γήινη κοινωνία και πολιτεία, το άμεσο επείγον και αναγκαίο αίτημα του 21ου αιώνα είναι ο τρόπος εκείνος που μεταποιεί την άμορφη αγοραία και απρόσωπη συνύπαρξη σε αυθεντικό και όντως πολιτικό και γνήσια ερωτικό γεγονός, γεγονός παγκόσμιας και “ιερής” κοινότητας όπου όλοι οι λαοί και οι άνθρωποι ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας ή θρησκείας θα συναντηθούν στον 21ο αιώνα σε κάτι πολύ πιο όμορφο και πλήρες από την απλή επιβίωση και τον πολύμορφο ανταγωνισμό.
Αυτόν τον τρόπο της συνάντησης μας τον φανερώνει διαρκώς επί ένα σχεδόν μήνα η συνάντηση διακοσίων νέων παιδιών από Βαλκανικές, Παρευξείνειες και Μεσογειακές χώρες ελληνικής καταγωγής και αλλοδαποί. Αυτά τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 13- 18 χρονών ζουν εδώ στα Αρχαία Άβδηρα και συμμετέχουν στο Διεθνές Διαπολιτισμικό Θερινό Σχολείο του Ταμιείου Θράκης.
Διδάσκονται καθημερινά και συστηματικά Ελληνική γλώσσα, τραγούδι και χορό, κλασσικό θέατρο, ποίηση, λογοτεχνία και κλασσικό αθλητισμό. Στα πλαίσια αυτών των μαθημάτων πραγματοποιείται πρωτότυπη διαπολιτισμική επικοινωνία η οποία κορυφώνεται σε βραδινές γιορτές όπου κάθε εθνική ομάδα μυεί τα παιδιά των άλλων χωρών στον δικό της πολιτισμό και στο δικό της ύφος. Μουσικοί, Φιλόλογοι, Θεατρολόγοι, Χοροδιδάσκαλοι, Γυμναστές και άλλοι επιστήμονες συνεργάζονται συστηματικά με όλες τις ομάδες των παιδιών προκειμένου όλες οι μορφές του πολιτισμού να λειτουργήσουν σε μια ζωντανή παιδεία του ανθρώπου. Ο όλος πολιτισμός, θέατρο, χορός, τραγούδι, γλώσσα, ποίηση και λογοτεχνία, αθλητισμός ενεργοποιείται σε μια πρωτοποριακή προσπάθεια συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών.
Σε μια προσπάθεια ζωντανέματος της ανθρώπινης καρδιάς προκειμένου να λειτουργήσει ο αυθεντικός θεσμός της πόλης και της κοινότητας. Στην πρώτη φάση του πρωτότυπου θερινού σχολείου λειτουργεί κατά εθνικές ομάδες, όπου το τραγούδι είναι η απαρχή μετοχής στην ελληνική γλώσσα ενώ ακολουθούν τα άλλα μαθήματα. Ο Μουσικός λόγος αφομοιώνεται αμέσως μέσα από σύγχρονες τεχνικές έτσι ώστε να ανοίγει ο δρόμος για τις άλλες μορφές εκπαίδευσης.
Η φιλοσοφική και φιλολογική ανάλυση του λεκτικού περιεχομένου δημοτικών και έντεχνων τραγουδιών, διανοίγουν την καρδιά και την σκέψη σε μια πρωτόγνωρη διαπολιτισμική επικοινωνία αυθεντική και απροσποίητη .Στην δεύτερη φάση του Θερινού Σχολείου λειτουργούν διεθνικές ομάδες θεάτρου, χορού και τραγουδιού.
Με την λήξη του προγράμματος στο τέλος του μηνός Αυγούστου η θεατρική ομάδα θα παρουσιάσει αποσπάσματα από κλασσικό θέατρο όπως Βάκχες, Αντιγόνη κ.α. ενώ η διεθνής χορωδία και η διεθνής ομάδα θα παρουσιάσει τραγούδια και χορούς που διδάχτηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Παράλληλα διεξάγονται ολυμπιακοί αγώνες.
Τα αποτελέσματα αυτού του Διεθνούς Θερινού Σχολείου που για 8η χρονιά υλοποιείται αυτές τις ημέρες στα Αρχαία Άβδηρα αναμένονται να είναι εντυπωσιακά και θα σηματοδοτήσουν εκ νέου το μέλλον της όλης προσπάθειας του Ταμιείου Θράκης.
Το διεθνές θερινό σχολείο πολιτισμού των Αρχαίων Αβδήρων αποτελεί πιλοτική δράση του Ταμιείου Θράκης και εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο πρόγραμμα με την επωνυμία Ελλάδα Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού με πολλές και παράλληλες δράσεις. Αρωγοί του προγράμματος αυτού είναι τόσο η ελληνική πολιτεία αφού η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας το στηρίζει συστηματικά και πολύπλευρα καθώς και πολλοί ιδιώτες από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και οι απανταχού στην Ελλάδα και το Εξωτερικό φίλοι του Ταμιείου Θράκης.
Για τον επιστημονικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και επιστήμονες από τα Παν/μια Θράκης, Ιωαννίνων, Αιγαίου και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου.
Πρόσφατα σχόλια